Napenergia hasznosítás
Napenergia hasznosítás

Világszerte egyre szélesebb körben alkalmaznak olyan eljárásokat, melyekkel a napsugárzás erejébõl minél több energiát igyekeznek nyerni.

Egyre nyilvánvalóbbá válik ugyanis, hogy a jövõ környezetbarát energiaellátásában kiemelt szerep jut majd a megújuló energia felhasználásának. Nem beszélve el nem hanyagolható költség megtakarításról.

Hazánkra jellemzõ, hogy évente 200-210 napsütéses napot kapunk ajándékba. Kár lenne elpazarolni. A kollektorok minden egyes négyzetmétere ezeken a napokon kb. 50 liter 50 °C-os melegvizet képes szolgáltatni, függetlenül attól, hogy milyen évszakot írunk. Gyakorlatilag ezek a berendezések csak a besugárzás erõsségére érzékenyek, a környezeti hõmérséklet csak kis mértékben befolyásolja teljesítményüket.

További 100 napon át a felhõzeten keresztül átszûrõdõ több-kevesebb fénybõl annyi energiát képesek hasznosítani, ami az elõbbi vízmennyiség 30-35 °C elõmelegítésére elegendõ. Illetve megfelelõ méretû kollektor felszerelése esetén fûtés rásegítésre vagy nyáron medence fûtésre is használható.

Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy az év 365 napjából 300 napon keresztül a napkollektorok rendkívül jelentõs mennyiségû energiát képesek gyûjteni, így tervezhetõ olyan berendezés, amely egy család melegvíz igényének 66-75%-át a fûtés 30%-át biztosítani tudja. A meteorológiai adottságokat figyelembe véve hazánkban olyan berendezések telepítése célszerû, melyek a napsütésmentes idõszakokra el vannak látva kiegészítõ fûtéssel, így nemcsak a zökkenõmentes melegvízellátást képesek biztosítani, hanem a felhõs napokon is mûködõ kollektorokkal ilyenkor is jelentõs mennyiségû energiát takaríthatunk meg. Ausztriában például több mint 1,6 millió m2 felületû melegvíztermelõ napkollektor van alkalmazásban. Nálunk ez még kuriózum, pedig a szomszédban sem süt többet a nap, csak ott jobbak a megvalósítás pénzügyi feltételei. Érdekesség például az is, hogy Izraelben a használati melegvizet döntõ mértékben szoláris - azaz napenergiás - módszerekkel biztosítják, és méltán van híre a görög napkollektoroknak is, hogy csak néhány példát említsünk a nagyvilágból.

Magyarország a természeti adottságait tekintve még messze nem használja ki a megújuló energiák által nyújtott lehetõségeket az energiaellátásban: arányuk jelenleg az összenergia-termelésnek mindössze 3 százaléka Legutóbb minden ország külön vállalásokat tett; Magyarország 2010-re, teljes energia-fogyasztásának 6 százalékát vállalta megújuló energiából fedezni, miközben Ausztria 78, Portugália 39, Görögország 20 százalékos arányt írt alá. Jelenleg, csak mintegy 3,6 százalékban használunk megújuló energiákat.